Op Facebook hou ik, en met mij vele anderen, vooral van de pagina's die (oude) afbeeldingen van Heerlen laten zien. Het zijn er zo veel, dat op iedere afbeelding commentaar leveren, als is het maar een duimpje, bijna een dagtaak zou zijn. De commentaren en opmerkingen die mensen plaatsen hebben meestal te maken met hun eigen herinnering aan de getoonde plek. Ze voelen zich er mee verbonden. Soms niet meteen duidelijk wat er wordt afgebeeld en worden er suggesties gedaan, of gewoon geraden. Er is dan zoveel veranderd dat er weinig aanknopingspunten zijn. Ik ben af en toe oprecht verbaasd dat mensen zo snel weten waar de opname is gemaakt, en wanneer!
Wat voor mij echter meestal ontbreekt is het verhaal achter de afbeelding. Is er niet meer te vertellen over hetgeen we zien? Soms schrijft iemand daar wel over, doorgaans degene die het plaatje heeft gepost, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Dat gemis van het verhaal achter het plaatje en het plezier en soms fanatisme waarmee mensen meedoen aan het determineren van het getoonde, bracht mijn (eind)redacteur op een idee. Het combineren van beide, maar dan met een afbeelding van nu en een verhaal over vroeger. Heden en Ouwe Leem samen.
Vanaf 6 januari plaats ik op dinsdag en op donderdag een foto van een detail ergens in Heerlen en geef ik een hint over waar dit zou kunnen zijn (anders is het wel heel erg moeilijk). Een dag later, dus woensdag en vrijdag komt er een foto die de oplossing laat zien. Daarbij schijf ik dan een kort historisch stukje, de opgegraven ouwe leem, zo te zeggen. Klik daarvoor op de blauwe knop met de tekst WAAR?
Is het een wedstrijd? Zijn er prijzen te verdienen? Nog niet, maar wie weet kunnen we er dat in de toekomst van maken. Dat zal o.a. afhangen van de reacties. Met reacties bedoel ik niet de oplossingen. Die hoeft u niet in te sturen. Het is nu nog alleen maar een wedstrijd met uzelf en eventueel met uw bekenden. Maar u mag wel laten weten wat u vindt van de opdrachten en de bijhorende verhalen/uitleg. Graag zelfs.
Tot slot. We kennen programma's als het Nationaal Dictee, Nationale Geschiedenis Quiz en natuurlijk De Slimste Mens. In Heerlen hebben we het Heëlesj Diktee. We zullen zien of er ook belangstelling is voor De Slimste Heerlenaar. Maar eerst de komende tijd flink oefenen op www.ouweleem.nl.
Veel plezier! en Gluck Auf!
留言