'Hal d'honneur' van Heerlen:
Geloof
Monseigneur Petr Joseph Savelberg
Heerlen 10 feb. 1827 - Heerlen 11 feb. 1907
Vanaf 1865 kapelaan van de Pancratiusparochie. Begon 1867 met de opvang van wezen en arme oude van dagen. Stichtte daarvoor twee kloosterordes. De zusterorde was vanaf 1904 tot in de jaren zestig ook belast met de zorg in het Heerlense Sint Jozefziekenhuis. Savelberg is door de kerk 'eerbiedwaardig' verklaard. Het proces tot 'zaligverkaring' loopt nog.
zie ook:
Monseigneur Henricus Andreas Poels
Venray 14 feb. 1868 - Heerlen 7 september 1948
Poels werd in 1910 door de bischop van Roermond benoemd tot aalmoezenier van sociale werken in de Mijnstreek Dit hield in dat Poels door het organiseren van de katholieken op tal van manieren de zich ontwikkelende industriestreek voor het geloof moest behouden. Een van zijn opmerkelijkste prestaties ligt op het gebied van sociale woningbouw.
Zie ook:
Dominee Gerardus Jacobus Pontier
Breda 25 jan. 1888 - Baarn sept. 1976
Gerard Pontier was de eerste die in Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog de onderduik organiseerde. Hij deed dit samen met zijn vrouw, Jaap Musch en zijn Treebeekse collega Hendrik Douma.
zie ook:
Jan Leonard Moonen
Heerlen 31 aug. 1895 - Bergen-Belsen 2 april 1945
Moonen gaf als secretaris van het bisdom Roermond leiding aan het verzet in Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.
zie ook:
kapelaan Jan Willem Berix
Meers 12 april 1907 - Bergen-Belsen 13 maart 1945
Berix, schuilnaam 'Giel' was vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet tegen de bezetter. In 1943 werd hij districtsleider Mijnstreek van de LO, de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers.
zie ook:
Deken Pieter Paul Joseph Nicolaye
Holset-Vaals 2 sept. 1873 - Heerlen 13 feb. 1948
Nicolaye kwam in 1909 als kapelaan naar de Pancratiusparochie. Hij zorgde in het groeiende Heerlen voor meer scholen, een spaarbank en de bibliotheek. Hij was bouwpastoor en herder van de parochie Molenberg. In 1924 werd hij deken van Heerlen. Samen met burgemeester Van Grunsven en architect Peutz heeft hij Heerlen vooral in de jaren dertig vorm gegeven. Hij gaf Peutz zijn eerste grote kerkelijke opdracht, het Retraitehuis aan de Oliemolenstraat en had geen bezwaar tegen het toen hypermoderne Glaspaleis naast zijn middeleeuwse kerk.
Zie ook:
https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/nicolaye-ppj-deken-heerlen
Pastoor Jan Lucas Röselaers
Brunssum 30 mei 1857 -Valkenburg 9 maart 1949
Röselaers werd in 1911 pastoor van Hoensbroek en bleef dit tot 1939. Hij mengde zich in het politike leven van het dorp, richtte in 1912 de woningbouwvereniging Hoensbroek op en zorgde voor het behoud van het kasteel dat tot een ruïne dreigde te vervallen.
Zie ook:
https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/r%C3%B6selaers-jan-lucas-pastoor-hoensbroek
Uw stem uitbrengen?
Stuur een bericht met de naam van uw kandidaat
en eventueel een motivering (hoeft niet) naar:
of
ga naar de
en klik daar op de emoticon
die aan uw kandidaat is gekoppeld.