'Hal d'honneur' van Heerlen
Architectuur
Anton Bartels
Utrecht 30 december 1879 - Hoensbroek 14 maart 1966
Bartels werd in 1912 chef de bureau van Jan Stuyt’s Centraal Technisch Bureau. Aangezien Stuyt in Amsterdam bleef wonen, regelde Bartels de dagelijkse gang van zaken op het Centraal Technisch Bureau. Dit maakte Bartels voor de ontwikkeling van Heerlen een belangrijk persoon. Zo was hij medeverantwoordelijk voor het stratenplan dat het Bureau Stuyt in 1913 voor de gemeente ontierp, het plan waarvan o.a. het Hesselleplein en het Tempsplein deel uitmaakten. Aan dat laatste plein bouwde Bartels in 1918 zijn eigen bureau en woonhuis, de nummers 25 en 26. Andere gerealiseerde ontwerpen zijn: de (identieke) politiebureaus van de Heerlerbaan en Heerlerheide (1921/22, vermoedelijk in samenwerking met Jan Stuyt) en het klooster met kapel van de Karmelietessen aan de Putgraaf in Heerlen (1935, nu Luciushof).
Zie ook:
Laurens Bisscheroux
Eygelshoven 31 maart 1934 - Heerlen 7november 1997
Bisscheroux is misschien wel de 'onbekende bekende' architect. Dat wil zeggen dat iedereen zijn gebouwen kent, maar lang niet iedereen weet wie de architect is. Zijn eerste ontwerp is de ijssalon van La Veneziana in de Akerstraat (nu Jongen Optiek). Verder de schuin er tegenover liggende Bodega, maar ook de Rodahal en de 'ondergondse' Andreaskerk op de Molenberg en het gebouw bij voormalig stadion Kaldenborn. Grootste bekendheid geniet hij echter door een pand dat er wel nog staat, maar uiterlijk totaal is veranderd: het AZM kantoorgebouw aan de Akerstraat. Vroeger het 'toeter- of tietengebouw' genoemd. Het staalskelet is er nog (neem een kijkje achterom om het te zien), de kunststof 'uitstulpingen' liggen in een opslag.
Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurens_Bisscheroux
en
https://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/bisscheroux-l-architect-en-kunstenaar
en
https://www.heerlenvertelt.nl/2015/04/de-kamer-van-gabriel/
Jo Coenen
Heerlen 30 september 1949
Coenen realiseerde aanvankelijk vooral kleine projecten in Limburg. Mede door de bouw van de Heerlense bibliotheek aan het Raadhuisplein kreeg hij nationale aandacht en kon hij zijn werkterrein uitbreiden. Coenen plaatst zijn ontwerpen steeds in de stedelijke context. Hij heeft dan ook een aantal stedebouwkundige ontwerpen gerealiseerd, zoals het KNSM-eiland in Amsterdam en Centre Ceramique in Maastricht. Hij is voorstander van meer historisch besef, meer diepgang en meer gevoel voor continuïteit als het gaat om het bouwen in en ontwerpen van steden. Van november 2000 tot oktober 2004 was hij Rijksbouwmeester en hij bekleedde hoogleraarsposten in Nederland, Duitsland en Zwitserland.Zie ook:
Gerard Holt
Haarlem 16 juni 1904 - Haarlem 14 februari 1988
Holt is niet in Heerlen geboren en heeft er ook nooit gewoond. Waarom dan toch in deze selectie? Hij heeft grote invloed gehad op de Heerlense binnenstad. Van zijn hand is het Promenadeplan dat het uiterlijk van het centrum tot op heden in grote mate heeft bepaald. Ook was hij in de jaren zestig betrokken bij de uitbreidingsplannen van de gemeente. Daarnaast heeft hij enkele Heerlense gebouwen ontworpen zoals het tegenwoordige Bèta-huis, Huize Tobias en het pand Dom van den Berg - elektro, hoek Dautzenbergstraat/Honigmannstraat, anno 2022 Winckers-Lamberti Lederwaren
Zie ook:
Francine Houben
Sittard 2 juli 1955
Houben is weliswaar niet in Heerlen geboren, maar groeide er wel op. Ze is architect-directeur en mede-oprichter van het internationaal vermaarde bureau Mecanoo, dat over de hele wereld actief is. Na diverse pogingen om in Heerlen een ontwerp te realiseren is haar dat in 2022 gelukt: het nieuwe kantoor van de gemeente Heerlen naast het raad van Peutz. Daarnaast is het ontwerp voor de aanpassingen aan de Royal en de Rivoli theaters van haar hand.
Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Francine_Houben
en
https://en.wikipedia.org/wiki/Francine_Houben
en
Frits Peutz
Uithuizen 7 april 1896 - Heerlen 24 oktober 1974
De Groninger Peutz realiseerde zijn eerste ontwerp in Heerlen in 1919: de villa van notaris Wijnands aan de Molenberglaan. Zijn doorbraak maakte hij toen deken Nicolaye hem tgen alle verwachtingen in de opdracht gaf voor het Retraitehuis op de Molenberg. Burgemeester Van Grunsven was gecharmeerd van Peutz ontwerpen en samen begonnen ze aan hun reis om het centrum van Heerlen opnieuw vorm te geven. Het Glaspaleis, de Royal, het Raadhuis, de Schouwburg, het inmiddels gesloopte V&D-gebouw. het Thermenmuseum en tal van andere woon- en winkelpanden, scholen en kantoren in Heerlen werden door Bureau Peutz ontworpen. In tegenstelling veel andere oude gebouwen bleven Peutz' gebouwen behouden en horen ze anno 2022 tot de architectuurschatten van Heerlen en Nederland.
zie ook:
Jan Stuyt
Purmerend 21 augustus 1868 - Den Haag 11 juli 1934
Net als Holt is Stuyt nooit een 'Heerlenaar' geweest Maar ook zijn invloed op de gebouwde omgeving is zo groot dat hij in deze selectie niet kan ontbreken Sterker nog: Heerlen heeft onlangs een boek en een tentoonstelling aan hem gewijd. Stuyt werd door aalmoezenier van sociale werken Henri Poels naar de Mijnstreek gehaald. Zijn opdracht was betaalbare goede huizen te bouwen voor de (mijn)arbeiders die in grote getale deze regio gingen bevolken. Zo ontwierp hij onder andere de Hoensbroekse woonwijk De Slak/Eerste Stap en de Heerlense Molenberg. Daarnaast maakte hij het eerste uitbreidingsplan van de stad, ete weten het gebied rond het Temspsplein en het De Hesselleplein. Het pand van de Ambachtsschool (nu appartementen en kantoren) is ook van zijn hand. Evenals het complex van de Vroedvrouwenschool, de Corneliuskerk van Heerlerheide (i.s..m J. Cuypers) en tal van villa's in de stad zoals de Villa Haex aan de Akerstraat en de villa Duysens in de Honigmannstraat (op dit moment in restauratie). Kenmerkend voor veel van zijn gebouwen zijn de cementen of metalen bollen, de zogenaamde Stuyters.
Zie ook:
Uw stem uitbrengen?
Stuur een bericht met de naam van uw kandidaat
en eventueel een motivering (graag) naar:
of
ga naar de
en klik daar op de emoticon
die aan uw kandidaat is gekoppeld.