top of page
Homepage modder.jpg
  • Foto van schrijverouweleem

'Hal d'honneur' van Heerlen

Bijgewerkt op: 24 apr. 2022


Afgelopen week schreef ik over monseigneur Peter Joseph Savelberg, de stichter van de kloosterordes De Kleine Zusters van de Heilige Joseph en de Broeders van Sint Joseph. Daarnaast zorgde hij voor de komst van een ziekenhuis en een sanatorium in de ontluikende mijnstad Heerlen. Ik omschreef hem toen als ‘Heerlens grootste zoon’. Los van het gegeven dat de zeer bescheiden monseigneur Savelberg deze betiteling waarschijnlijk zou hebben afgewezen, is er de vraag: Wat is ‘grootsheid’? Wanneer is iemand belangrijk voor een stad en hoe? En alhoewel het appels met peren vergelijken blijft, is het leuk en ook zinvol om te doen. Dat laatste omdat er dan wordt gekeken naar, wat onze zuiderburen zo mooi betitelen als ‘de palmares’ van een persoon. Daarnaast is, dat leren we de laatste jaren elke keer weer, ook het morele kompas en het daarbij horende gedrag naar de medemens toe van groot belang. Bij historische figuren komt daar nog bij kijken dat je zo iemand ook in zijn of haar eigen tijd, of bredere context moet zien. Dat betekent onze bril van het heden afzetten en iemand beoordelen op basis van de gegevenheden van de eigen tijd.

Tot slot is er nog de definitievraag: wanneer is iemand een Heerlenaar of Heerlense? Als hij of zij in de gemeente heeft gewoond. Een heel leven lang of maar kort, dat maakt niet uit. Voor mij in ieder geval.

Omdat je je voor het maken van ‘belangrijk-lijsten’ moet verdiepen in de onderwerpen die je wel of niet wilt opnemen, houd ik dus van zulke lijsten, met name van de historische. Maar ‘tis ginne wedstjrijd’ zegt een van mijn vrienden vaker. Dat geldt hier ook. Een rangorde maken heeft niet veel zin, vooral vanwege de eerdergenoemde appels en peren. Dit laatste is enigszins te ondervangen door een aantal categorieën te maken. Ik stel er hier een paar voor. Toevoegingen en verbeteringen zijn welkom: bestuur/politiek; literatuur; beeldende kunst; geloof; wetenschap; sport; muziek; geschiedbeoefening/erfgoed; theater; medische zorg; ondernemerschap; sociale actie (o.a. vakbond, hulpacties e.d.); bouwkunst; mijnen. Sommige Heerlenaren zullen in meerdere categorieën passen.

De komende twee weken zal ik in de door mij gekozen categorieën steeds maximaal 7 Heerlenaren voordragen. U kunt er dan op stemmen en/of een eigen kandidaat toevoegen. Op die manier ontstaat een beeld van welke Heerlenaren hoe belangrijk worden gevonden. Vervolgens zouden er korte biografieën gemaakt kunnen worden, zodat deze mensen niet worden vergeten. Ook kunnen we bedenken op welke manier we nog meer aandacht aan ze kunnen geven. Bijvoorbeeld door een periodieke lezing of een terugkomend evenement te organiseren in naam van een persoon en op het gebied waar zij of hij van betekenis was, zoals Antoinette Stöcker voorstelde om een (twee)jaarlijkse 'dokter Frans de Wever - lezing' te organiseren. Wat mij betreft zou dat dan op het gebied van medische innovatie zijn.


Dus wie mag of moet er volgens u in de 'Hal d'honneur' van Heerlen?


Stemmen kunt u door een mailtje te sturen naar info@ouweleem.nl en door een emoticon te kiezen op https://www.facebook.com/Ouweleem-101467065631843.


Op https://www.ouweleem.nl/team-4 vindt u voor de categorie GELOOF een korte beschrijving van de persoon en/of een verwijzing naar biografische informatie op het internet. Andere categorieën volgen.

Oorspronkelijke foto's van: Bas Schoonderwoerd - Anne Jannes; Leonie Cornips - Paul van der Veer; Michel Huisman - Luc Lodder

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page