top of page
Homepage modder.jpg

10 januari 2022

Waar_2022_12_05_Romeinse_Zuil_D.JPG

De hint bij dit detail: ‘Kwartiermaker, Koude golf en Kikkerbillen’.
En omdat de titel misschien nog wat te cryptisch is een tweede hint: de straat ligt in het centrum van Heerlen en is genoemd naar een persoon.

10 januari 2022

‘Kwartiermaker, Koude golf en Kikkerbillen’

Het detail is van de erker en de aparte steunbogen van het pand Dautzenbergstraat 49/51. Je ziet de erker op de 2e verdieping van het oranje-rode pand, ter hoogte van de derde auto links, net voor het gebouw van Berden-Schunck.

Archaeological_site_of_the_Thermenmuseum,_Heerlen_01.jpeg
Advertentie voor de Koude Golf in het Limburgs Dagblad van 1946

De verklaring voor de cryptische titel:
Kwartiermaker: Het was in 1919/20 het eerste pand op een onbebouwd terrein, ingesloten door de Geleenstraat, de Schinkelstraat (vanaf 1936 Honigmannstraat genoemd), de Saroleastraat en het hoofdkantoor van Staatsmijnen (zie luchtfoto). golf: het was een kapperszaak waar de man die de koude golf (krullen zonder droogkap) in Nederland introduceerde zijn eerste opleiding kreeg.
Kikkerbillen: in 1960 werd het een Chinees restaurant, Kota Radja.
En de straatnaam: Dautzenberg was een uit Heerlen afkomstige dichter. Over hem gaat het kalenderverhaal van week 5 (31 januari t/m 6 februari)

DSC_0163.JPG
De aankondiging van de opening van Kota Radja, het Chinese eetpaleis in de Dautzenbergstraat en een luchtfoto van het centrum uit 1929. Het pand Studer ligt precies in het midden van de foto en heeft dan inmiddels overburen gekregen.
DSC_0164.JPG
bottom of page