top of page
Homepage modder.jpg

07 maart 2022

Waar_2022_12_05_Romeinse_Zuil_D.JPG

Aanwijzing 1: In de omgeving van dit detail kun je nu al van alle kanten zien dat het lente wordt.
Aanwijzing 2: Door vrouwen, van vrouwen, goed voor iedereen.

07 maart 2022

Vrouwen laten Heerlen Glimlachen

Het detail is een knoop van het beeld op de rotonde op de Coriovallumstraat/Kruisstraat. Het beeld is, samen met de fotograaf die nu vanuit de Geleenstraat de Honigmannstraat inkijkt (en een foto maakt van de Lange Jan?), aangekocht door de gemeente Heerlen. Zij sierden met 58 andere betonnen beelden in 2008 de stad. De figuren vormden onderdeel van de expositie ‘Alledaagse mensen bezoeken Heerlen’. ‘Alledaagse mensen’ (Alltagsmenschen’) is een creatie van de Duitse kunstenares Christel Lechner. De expositie was een initiatief van de Stichting Vrouwen Laten Heerlen Glimlachen in samenwerking met de gemeente. Drie jaar later haalde deze stichting ook de Olifantenparade naar de stad en in 2013 gaf zij ons niet alleen iets om over te glimlachen, maar ook om op te zitten: de Social Sofa’s.
Het beeld staat, of beter gezegd zit, voor het pand waarin het Heerlense Vrouwenhuis was gevestigd.

Archaeological_site_of_the_Thermenmuseum,_Heerlen_01.jpeg
Zicht op het kruispunt Coriovallumstraat/Kruisstraat in noordwestelijke richting vanaf het terrein waar nu het Thermenmuseum staat. De Euterpeflat en de flat van 't Loon rijzen hoog boven de overige bebouwing uit. De foto dateert van omstreeks 1970, de tijd waarin Heerlen zich na de aangekondigde mijnsluitingen opnieuw moest uitvinden en de Tweede Feministische Golf voor de verdere emancipatie van de vrouw zou zorgen. Foto: Ron van Hoof (FB: Gewoon Heerlen)

Christel Lechner laat zich voor haar ‘Alledaagse mensen’ inspireren door wat zij om zich heen ziet. Met haar betonnen beelden legt zij momenten in het dagelijks leven van gewone mensen vast. Ze ‘ensceneert’ die momenten waardoor de gedachten van het publiek versmelten met hetgeen ze zien. Lechner wil bij de kijkers emoties losmaken, geen heftige, maar doodgewone dagelijkse, zodat daarmee hopelijk een bepaalde tevredenheid ontstaat. Het leven heeft pieken en dalen, maar is zelden groots en meeslepend, lijkt haar boodschap. Kijk maar naar deze mensen/beelden en je kijkt naar jezelf en … glimlacht.


Meer weten over de ‘Alltagsmenschen’ van Christel Lechner? Ga naar:
https://www.boesner.com/kunstportal/kunst-und-kuenstler/hintergrund/christel-lechners-alltagsmenschen/

Meer weten over de Olifanten Parade? Ga naar:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olifantenparade
http://www.nethai.nl/media/pages/epheerlen11.html

Meer weten over de Social Sofa’s? Ga naar:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Social_Sofa

DSC_0163.JPG
Links: Alle ballen in de lucht, het thema van de Internationale Vrouwendag 2022 in Parkstad en het logo van de het organiserende comité. Hieronder: Komen ze u bekend voor? De namen misschien wel, maar weet u waar deze straten in Heerlen liggen? Precies: nergens! Ja, misschien in de hoofden van enkelen. Van de bijna 3700 straatnamen in Parkstad zijn er iets meer dan 500 vernoemd naar personen, omwille van wat ze hebben gedaan. Slechts 23 daarvan zijn vrouwen. De meeste daarvan hebben echter geen echter band met de regio. De in deze afbeelding genoemde lokale vrouwen moeten het zonder zo'n eerbetoon doen.
DSC_0164.JPG
bottom of page