top of page
Homepage modder.jpg

03 februari 2022

Waar_2022_12_05_Romeinse_Zuil_D.JPG

Aanwijzing 1: Het zijn er vier en ze staan er al ruim zestig jaar.
Aanwijzing 2: Hier wordt gewerkt.

03 februari 2022

Vaders Verhalen

Het detail is van een van de vier lichtmasten op het Burgemeester van Grunsvenplein. Op 18 november 1961 verlichtten ze voor het eerst het grote plein waarover de genodigden voor de opening van de nieuwe Heerlense schouwburg op weg naar de ingang waren. In 2010 was ik bezig met een studie naar burgemeester Van Grunsven. Het daaropvolgende jaar bestond de schouwburg een halve eeuw. Tijd voor een artikel over dit laatste grote bouwwerk dat onder het burgmeesterschap van Van Grunsven tot stand kwam. Ik worstelde met de vorm. Mijn versies over de geschiedenis van het gebouw vond ik saai.

Archaeological_site_of_the_Thermenmuseum,_Heerlen_01.jpeg
Plattegrond tekening van het het vernieuwde Van Grunsvenplein.

Op 5 februari 2011 overleed mijn vader, Leo Put (d’r Lei). Het artikel verdween in de koelkast. Door het gemis van mijn vader borrelden er steeds vaker verhalen op die hij had verteld. Een van die verhalen betrof zijn werk aan de schouwburg, meer specifiek het inzetten van de laatste grote ramen aan de voorkant op de dag van de opening. Toen wist ik het. Mijn vader zou de hoofdpersoon in mijn verhaal over de schouwburg worden, de verteller. Hij zou de opening meemaken en al denkend en mijmerend het geschiedverhaal vertellen.
De redactie van Het Land van Herle, waarvoor ik het verhaal schreef, ging akkoord met deze toen nogal ongebruikelijke opzet voor een historisch artikel. Bij publicatie ervan vergat ik een ding te vermelden: dat de rol van mijn vader in het verhaal grotendeels fictief was, door mij bedacht. Ik kan dat hier nu rechtzetten. Hij was niet bij de opening. De rest klopt wel.

De combinatie van Maria Lichtmis en het herdenken van mijn vaders overlijden deze week zijn voor het team van Ouwe Leem een mooie gelegenheid om dit verhaal nog eens onder de aandacht te brengen.

Klik op Leo's foto om naar het verhaal te gaan.

DSC_0163.JPG
Links: Leo Put in de tijd van de oplevering van de schouwburg. Onder: Leo's Heerlense palmares over een foto van de voltooide schouwburg. De raamverdeling van het voorfront is in de loop van de tijd enigszins veranderd. Foto: Rijckheyt
DSC_0164.JPG
bottom of page