top of page
Homepage modder.jpg

Wat gebeurde er met The Snakes

19 feb. 1965

Een Heerlense beatband

The Blue Rockets, The Insiders, The Hot Jumpers, The Naughties, The Brillanto’s, The Quinto’s, The Piccolino’s, The Ragtime Band, The Moon Shots, The All Stars, The Skyscrapers, The Twinkling Stars, The Original Jokers, The Regent Stars, The Entertainers, The Falcons. Het waren de namen van de orkesten en bands die in de jaren zestig in Limburg elk weekeinde voor feest- en dansplezier zorgden. Misschien kent u ze wel en danste u op hun muziek. Misschien was u zelfs bij de ‘geboorte’ van een van deze ‘jeugdorkesten’ zoals de krant ze soms noemde.
Wanneer? Op 20 februari 1965. Waar? In het protestants verenigingsgebouw aan de Dr. Poelsstraat. Wat? De balavond van de Hervormde Jeugdsociëteit. Wie? The Snakes. Deze band had daar en toen, na maanden repeteren, zijn vuurdoop. De groep bestond uit vier leden: de broers Gerrie en Johnny Groeneveld (respectievelijk basgitarist en zanger/begeleidend gitarist), Hans Helwich (lead-gitarist) en Gerard van der Horst (drummer). De heren pakten hun muziekzaken serieus aan, want zij hadden zich ook al verzekerd van een heuse impresario en manager, H.R. Streur.

Wat lieten The Snakes tijdens hun eerste optreden horen? Speelden ze covers of hadden ze al eigen muziek geschreven? Was het optreden een succes? We lezen er niets over. Wel speelden ze een maand later op een jongerenfeest in het patronaat van de Molenberg. Daarna waren The Snakes alweer uit het Limburgse sociëteiten- en dancingcircuit te zijn verdwenen. Dat was echter tijdelijk. Ze waren namelijk bezig met een, zo bleek later, succesvolle tournee door Duitsland. Midden augustus waren ze weer op eigen bodem en verzorgden ze de hele avond de dansmuziek in de Brunssumse dancing Kerkeveld. Ze werden aangekondigd als ‘beatgroep’.

In Limburg waren ze al snel razend populair in het ‘Instuif-circuit’. Een Instuif was een ontmoetingsplek voor jongeren (15-19). In Limburg waren ze vaak verbonden aan de (katholieke) kerk, die zo probeerde het uitgaan van de jeugd in goede banen te leiden. Bekende Limburgse Instuif-gelegenheden waren de Sittardse Sociëteit St. Tropez, Stuers in Maastricht en Carna in Einighausen.

Ook in Duitsland waren de optredens van The Snakes in de smaak gevallen. In oktober 1965 kondigde de manager aan dat de band in het komende voorjaar opnieuw in West-Duitsland zouden optreden, en wel in Keulen, Bonn en Mainz. Tevens waren ze door Feijenoord geboekt om in de herfst van 1966 op de feestavond van de Rotterdamse club te spelen.
Toen bekend werd dat ze in juli van dat jaar het voorprogramma van Nederlands bekendste beatband Golden Earrings zijn, leek de weg naar pop-roem voor The Snakes open te liggen.

Het mocht echter niet zo zijn.
Wat was er gebeurd?
Delen van de puzzel heb ik, maar ik ben op zoek naar meer informatie over de Heerlense The Snakes (later Fort St. Louis), zodat ik een volwaardig artikel over deze band kan schrijven.
Wie helpt? Alle informatie is welkom.
Alvast bedankt.

En voor wie The Snakes wil horen.
Hier is de link naar de A-kant van de door hen uitgebrachte ‘epee’, Growing Wiser.
https://www.youtube.com/watch?v=6h-FtEhuAp8

bottom of page