top of page
Homepage modder.jpg

Sexy biljartalent

7 jan. 1973

Eerste vrouwelijke biljartkampioen

Vandaag precies vijftig jaar geleden zorgde een 16-jarig Heerlens meisje voor een primeur in de biljartwereld. In het tweedaagse Nederlandse kampioenschap in Leusden hield de Heksenbergse Mia Poel haar zenuwen en ook de ballen op het groene laken in bedwang. Ze zette een tijdens het 61-jarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) nog nooit vertoonde prestatie neer. In een competitie met 69 deelnemers, waarvan 68 jongens, werd zij de eerste vrouwelijke biljartkampioen van Nederland ooit, en wel in de vierde klasse libre jeugd (12 tot 17 jaar).
Mia was de dochter van Wim en Annie Poel-Suppers die, naast het runnen van een gezin met negen kinderen, sinds oktober 1969 op de Heksenbergse Heerenweg café De Kroon uitbaatten. Dit café, voorheen met het echtpaar Heijltjes-Klein achter de tapkast, was sinds begin jaren vijftig voor veel Heksenbergse verenigingen de thuisbasis. Zo ook voor de biljartvereniging ‘De Drie Kronen’. Eind 1972 zorgde Wim Poel voor een nieuw biljart. De feestelijke ingebruikneming gebeurde door een demonstratie van de bekende biljarters Jean Bessems en Piet Gerrits. Was de komst van dit nieuwe biljart mede ingegeven door de grotere belangstelling die dochter Mia sinds enkele maanden voor het spel had? In de kranten die haar prestatie beschreven viel namelijk te lezen dat Mia pas sinds een half jaar serieus oefende. Dat gebeurde onder toeziend oog van Karl Schaaf , een ervaren kaderspeler van ABC Abdissenbosch. Mia’s talent werd ontdekt door Nic. Odekerken, secretaris van het district Zuid-Limburg van de KNBB.
Zo snel als Mia’s ster rees, zo rap was zij ook weer verdwenen. Na 1974 lezen we niets meer over het Heksenbergse ‘hoogblonde, bruinogige sexy biljarttalent’ zoals sportjournalist Harry Muree haar in het Limburgs Dagblad omschreef en waaraan de Leeuwader Courant nog de typering ‘zeer aantrekkelijke’ toevoegde, om nog maar eens te benadrukken welke indruk deze eerste vrouwelijke overwinning in die tijd maakte. De vermoedelijke oorzaak van Mia’s verdwijning van het biljarttoneel is de brand die in de nacht van 28 februari op 1 maart café De Kroon volledig in de as legde. Ook het aangrenzende pand van fietsenhandelaar Holtus liep schade op.
De verenigingen van café De Kroon raakten vrijwel alles kwijt. De brand zorgde voor een flinke verandering op de hoek van de Heerenweg en de Zwanenstraat. Holtus rijwielhandel verdween. Hij opende een zaak in huishoudelijke en luxeartikelen in het winkelcentrum van Heksenberg. In het pand begon Eddy Vencken een zelfbedieningssupermarkt. De nieuwbouw op de plek van De Kroon werd uiteindelijk wel weer een café: ’t Karrewiel. Ook de verenigingen kwamen terug. De eerste vermelding daarvan is de voetvalvereniging RKVV Heksenberg die er in 1977 hun kampioensreceptie hielden.
Wim en Annie Poel waren echter niet de uitbaters van ’t Karrewiel. Waarom zij niet terugkwamen is onbekend. Misschien was het moeilijk om al die verenigingsmensen die zoveel verloren hadden onder ogen te komen of was het een geluk bij een ongeluk, de kans op een nieuwe start, een ander leven, want het kasteleinsbestaan is niet het meest eenvoudige. Zeker niet met een gezin van negen kinderen. En Mia? Verloor zij met haar oefenplek aan huis ook de interesse in de biljartsport of maakte zij daardoor minder progressie, zodat ze niet aan de top kon blijven? Ging ze studeren, werken of kreeg ze een vriendje die al haar aandacht vroeg, waardoor er te weinig trainingstijd overbleef? Ik heb geen idee. Mocht u daarover meer weten, neem dan alstublieft contact met mij op. Ik zou graag meer weten over de eerste vrouwelijke nationale biljartkampioen van Nederland, Mia Poel, zodat ik haar verhaal kan opnemen in een publicatie over bijzondere Parkstadvrouwen die na de zomer zal verschijnen.

Marcel J.M. Put

Bronnen:
Limburgs Dagblad, 31 december 1954; 14 februari 1955; 30 juli 1963; 16 oktober 1969; 11 oktober 1972; 9, 11 en 23 januari 1973; 1, 2 en 6 maart 1974; 14 december 1974; 4 juni 1977; 16 juli 1983
Nieuwsblad van het Noorden, 1 maart 1974
De Waarheid, 1 maart 1974
https://www.bommeltje.nl/website/biljarten/geschiedenis/biljartgeschiedenis-in-jaartallen/

bottom of page