top of page
Homepage modder.jpg

Kroon op een carrière

17 nov. 1961

De Heerlense schouwburg en burgemeester Van Grunsven

Op 18 november 2011 was het vijftig jaar geleden dat de officiële opening plaatsvond van de nieuwe Heerlense schouwburg, het huidige Parkstad Limburg Theater. Dat was op de valreep, want het was slechts een maand voordat de grote promotor en aanjager van de totstandkoming van dit gebouw, burgemeester Marcel van Grunsven, met pensioen zou gaan. De Heerlense schouwburg liep als een rode draad door zijn carriére.

Enige tijd daarvoor had ik besloten de biografie van Van Grunsven te gaan schrijven. Het leek me een goed idee steeds kleine stukjes te onderzoeken en te publiceren. Het verhaal van de schouwburg was zo'n stukje. Bovendien was mijn vader eerder dat jaar overleden en kende ik zijn verhalen over de schouwburg. Hij had er tot en met de dag van de opening (en ook daarna nog) gewerkt. Mijn artikel kon zo een ook eerbetoon zijn aan hem en zijn werkzame leven.

Een gebouw beschrijven is doorgaans niet zo interessant, tenminste niet voor een historisch tijdschrift waarin de verhalen veelal vooral over mensen gaan. Dus voerde ik een verteller op: mijn vader. Hij zou de openingsavond bezoeken en ondertussen mijmeren en vertellen over de totstandkoming van het gebouw en over de schouwburg zelf. Zijn aanwezigheid op de openingsavond is dus geheel fictief, m.u.v. zijn goede relatie met Egidius Joosten.

Ga voor het verhaal naar: https://www.landvanherle.nl/editie/2011/2011-4.pdf

bottom of page