top of page
Homepage modder.jpg

Bijzondere Heerlense geboorten

9 dec. 1972

met een lach en een traan

Elke vrijdag staan ze in onze regionale krant: foto’s van mensen die een respectabele leeftijd bereiken, lang getrouwd zijn, of vier generaties binnen hun familie hebben. Nu mensen gemiddeld veel ouder worden, neemt hun aantal toe. Hun familieleden berichten de krant.
In de vorige eeuw was een vijftigjarig huwelijk al bijzonder genoeg om een kort artikel in de krant te krijgen, geschreven door een echte journalist. De ‘geboorte’ van het huwelijk van Maria en Piet Bakker-Ribbens kreeg in 1991 echter een groot artikel met foto op de voorpagina van de streekuitgave en een bezoek van de burgemeester. Ze waren dan ook maar liefst zeventig jaar getrouwd. Maria en Piet leerden elkaar kennen in Amsterdam, waar ze beiden vandaan komen. Nadat hun zoon in de jaren zestig naar Australië emigreerde, kwamen ze in Limburg wonen, waar ze familie hebben. De liefde is er na al die jaren nog steeds en is ook trouwe kameraadschap geworden.

Een andere zeer bijzondere geboorte had een minder vrolijk einde. Op zondag 27 februari 1966 beviel mevrouw Van Kempen-Ulrich uit de Langstraat 11 te Hoensbroek in het Heerlense Sint Jozefziekenhuis van een vierling. De baby’s, allemaal meisjes, werden twee en een halve maand te vroeg geboren. Ze wogen ieder twee pond. Drie kwamen levend ter wereld, van wie er eentje al snel na de geboorte overleed. De overige twee bleken helaas ook niet sterk genoeg. Zij stierven beiden in de week na de bevalling. De krant meldde ‘De moeder maakt het uitstekend.’ Iets dat mij zwaar overdreven, zo niet onmogelijk lijkt als je net vier kinderen hebt verloren. Ik hoop maar dat het doodgeboren zusje samen met de andere drie is begraven en niet, omdat het ongedoopt was, ergens werd weggestopt.

Vrolijker maar even opmerkelijk en zelfs grappig is de geboorte van de drie broers Schreuders uit de Dr. Goossenstraat 28 te Welten. Ze werden alle drie op dezelfde dag geboren, maar zijn GEEN drieling. Vandaag, 10 december 2022 ziet de jongste van het Schreuders-trio Abraham. Hopelijk kan hij die verjaardag nog steeds met zijn twee broers vieren, die respectievelijk 51 en 52 jaar oud worden. De krant vermeldde verder dat de jongemannen Schreuder de kleinzonen van de Heerlense huisarts J. Schreuder waren. De voornamen van de heren ontbraken helaas. Ik vermoed dat hun vader, P. Schreuder en zijn vrouw (naam onbekend) vanwege deze ‘favoriete’ geboortedag vaak het onderwerp van grappen zijn geweest. Hadden ze een hekel aan kinderfeestjes? Om nog maar niet te spreken van allerhande toespelingen die gemaakt konden worden betreffende hun seksleven. En hoe was het voor de jongens zelf? Niet alleen vlak na Sinterklaas en net voor Kerst jarig zijn, wat meestal niet ect leuk was, en dan ook je verjaardag moeten delen met je twee broers. In ieder geval alle drie van Harte Gefeliciteerd!

bottom of page