top of page
Homepage modder.jpg
  • Foto van schrijverouweleem

Graven naar de Geschiedenis van Heerlen

Bijgewerkt op: 2 jan. 2022

1 januari 2022. De eerste: Waarom Ouwe Leem? De persoonlijke kant.Een gelukkig nieuwjaar! De eerste feestdag van 2022, met oliebollen en wafels. Bij mij thuis wordt vandaag ook beschuit met muisjes gegeten. Het is immers de geboortedag van www.ouweleem.nl, mijn website over de jongste geschiedenis van Heerlen. Over het Waarom? van ‘Ouwe Leem’ kun je deels lezen op de pagina ‘Over’ op de website. Wat daar niet staat zijn mijn persoonlijke motieven deze website te maken. Daarover gaat dit stukje.


Ouwe Leem is geboren uit verlangen, verwondering en verantwoordelijkheid. Het verlangen om de geschiedenis van mijn geboortestad te onderzoeken, te beschrijven en te delen, is er sinds ik, na een tiental jaren in de Randstad te hebben gewoond, terugkwam en ik Heerlen met andere ogen leerde zien. Toen, midden jaren negentig, was Heerlen geen mooie (misschien zelfs een lelijke), maar wel een bijzondere stad, een plek met interessante verhalen, een plaats waar van alles gebeurde, waar beweging was. Die beweging leek wel steeds meer op een vrije val. Het contrast met de jaren vijftig en zestig was enorm. Hoe was dit gebeurd? Terwijl ik me met allerlei details van de Heerlense geschiedenis bezighield, was dat steeds de onderliggende vraag. Hoe was het geweest en waarom was het zo geworden? Mijn verlangen was antwoorden te vinden op die vragen. Naast mijn werk was ik er al regelmatig mee bezig en als ik eenmaal (vervroegd) met pensioen was, zou ik er alle tijd voor hebben.


De verwondering kwam doordat ik ontdekte dat de jongste generaties Heerlenaren nauwelijks weet hadden van de geschiedenis van hun stad, en daarmee van hun wortels. De naam Sarolea zei hen niets en toen tijdens het indrinken voor carnaval bij ons thuis één van mijn dochters vriendinnen wel luidkeels meezong dat 'doa d'r Lange Jan stjong', maar ze geen idee had wie of wat dat was, wist ik dat ik moest voorkomen dat een groot deel van de Heerlense geschiedenis in vergetelheid zou raken.


Gelukkig ben ik niet de enige die daarmee bezig is. Er zijn tal van amateur historici, vaak met hun eigen specialisme, en historische verenigingen en musea, die ons cultureel erfgoed bewaren, bewaken en toegankelijk maken. Als academisch geschoold historicus voeg ik daar de historische denk- en werkwijze aan toe. Dat wil zeggen zaken van meerdere kanten bekijken, je bewust zijn van (je eigen) standplaats gebondenheid, het belang van context meewegen, bronnen kritisch benaderen en samenhang zien en duiden, zowel in het verleden als in en mèt het heden. Dat is de verantwoordelijkheid die ik heb en neem, om er vervolgens goed leesbare en informatieve verhalen over schrijven. Hopelijk slaag ik daar in, zodat onze Heerlense 'Ouwe Leem' meer belangstelling krijgt en gewaardeerd gaat worden.


Glück Auf!174 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 Comments


Irmgard Pranger
Irmgard Pranger
Jan 02, 2022

Ben benieuwd wat er nog allemaal gaat komen, ga het zeker volgen. Nog veel succes met de website.

Groetjes,

Irmgard Pranger

Geboren op 15-05-1963 te Heerlen en opgegroeid in de wijk Schandelen, eerst op de meezenbroekerweg 14, in het schoolhuis naast de dovenschool en na de afbraak van de school en bijbehorende schoolhuis zijn we verhuist om de hoek naar de elfmorgenstraat 9. Nu woonachtig in Brunssum.

Like
ouweleem
ouweleem
Jan 02, 2022
Replying to

Hallo Irmgard, de beste wensen voor het nieuwe jaar voor jou en je allerliefsten. Leuk dat je me gaat volgen. Er zal vast en zeker wat over Schandelen en de Meezenbroekerweg voorbij komen. Ik ben meteen zo brutaal om te vragen of jij nog foto's hebt van jullie huis aan de Meezenbroekerweg of foto's van de buurt in het algemeen,en dan bedoel ik van jullie, geen ansichtkaarten of foto's uit het archief. Weet je nog meer over jullie huis dan dat het de oude woning van de schoolmeester was? Ik woon nu op nummer 48, dat was heel vroeger nummer 8. De school had toen nummer 2 en jullie huis 4. Het oude huis van Trudy Hendriks was 6 en…

Like

Jos van den Bosch
Jos van den Bosch
Jan 01, 2022

Jos van den Bosch.

Ik ga het volgen! En als me iets invalt dan zal ik reageren.

Ik ben in Heerlen geboren op 28-09-1949.

Laanderstraat tegenover de kerk.

Ik woon nu in Valkenburg.

Like
ouweleem
ouweleem
Jan 01, 2022
Replying to

Hallo Jos, een gelukkig Nieuwjaar en welkom bij Ouweleem. Dank voor je positieve reactie en je voornemen dat vaker te doen. Ik heb de eerste weken niet direct iets over de Laanderstraat/Eikenderveld in De planning staan, maar dat kan snel veranderen. Zo hoop ik binnenkort met een oud bewoonstervan die wijkte praten. Ze is 92. Mijn familie van vaderland heeft er van de jaren 20 tot midden 60 gewoond en ik wil er meer over weten. Dus misschien levert het al iets onverwachts op. Vraag aan jou: ken jij de familie Stins?

Like

Ik kijk met belangstelling uit naar de website.

Succes.


Marcel Ritzen,

Geboortejaar 1948,

Opgegroeid Bekkerveld/Aarveld,

Nu woonachtig Kerkrade.

Like
ouweleem
ouweleem
Jan 01, 2022
Replying to

Hallo Marcel, een gelukkig Nieuwjaar. Bedankt voor de reactie. Ik hoop dat je vaker iets zult vinden dat je interesse heeft. Voorlopig ook nog specifieke Aarveld/Bekkerveld zaken, maar dat kan snel veranderen. De Straat zonder Naam was ook niet gepland.

Like
bottom of page