27 januari 2022
Aanwijzing 1: Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de meest belopen ‘Stolpersteine’ van Heerlen.
Aanwijzing 2: Vanaf maart is de tweedehandsboekwinkel De Boekensteun in dit pand gevestigd.
Het Wonder van Heerlen
Op 25 februari 1932 berichtte het Limburgs Dagblad dat ‘het centrum der bloeiende Zuid-Limburgsche Mijnstreek (…) wederom een zaak van den eersten rang rijker’ was geworden. Aan de Akerstraat 5, sinds mensenheugnis de werkplaats en winkel van de voormalige smidse, ijzerwaren en kachelverkopers Gebroeders Gerards, zou een dag later ‘Het Wonder van Heerlen’ worden geopend. Het pand was daarvoor zowel van binnen als van buiten verbouwd.
Wat was er te koop? In totaal maar liefst 3000 artikelen. Daaronder eerste klas rijwielen en onderdelen, elektrische zwak- en sterkstroomartikelen, ijzerwaren en gereedschappen voor alle vakken en huisvlijt, radiotoestellen, gloeilampen, staande salonlampen lampenkappen en kronen, spullen om zelf lampenkappen te maken en allerhande artikelen voor gas en elektriciteit. Voorbeelden daarvan waren te zien in de maar liefst zeven etalages in de Akerstraat en Plaarstaat.
‘Het Wonder van Heerlen’ was een filiaal van de Dordtse ondernemers Louis Sons en David Stad. In Dordrecht hadden zij in Voorstraat, tegenover elkaar liggend, respectievelijk een rijwielen- en electronicazaak, ‘de Blauwe Pui’ en een lampenzaak, ‘Het Lampenpaleis’. Waarschijnlijk was het aanstaande huwelijk van zoon Louis Sons jr. en Rebecca Stad de aanzet geweest voor beide vaders om samen in zaken te gaan. Wie er aanvankelijk in het Heerlense filiaal werkte is onbekend, maar in 1933 woonde Abraham Sons, de jongste zoon, enige tijd in Heerlen.