22 maart 2022
Aanwijzing 1: Dit is ‘nieuwe leem’
Aanwijzing 2: Een jaar geleden werd gesuggereerd deze plek naar Serge Heederik te vernoemen.
Vissen is het twaalfde en laatste teken van de dierenriem, verbonden met het gelijknamige sterrenbeeld. De Vissen van het Maankwartier, want daar bevinden ze zich (aan de westkant, onder aan de trap aan het Stationsplein, dar waar de fontein staat), zijn tot nu toe ook een van de laatste aangebrachte sterrenbeelden. Het zullen er uiteindelijk 89 in totaal worden. Officieel zijn er maar 88 sterrenbeelden, maar het Maankwartier zou geen ontwerp van Michel Huisman zijn als hij hieraan niet ook een persoonlijke, enigszins tegendraadse kanttekening bij plaatste: eerherstel voor het sterrenbeeld Lilith, Adams eerste vrouw. Lilith heeft geen sterren. Het is het punt in de baan die de maan om de aarde maakt waarbij de maan het verst weg is. Het wordt ook wel Zwarte Maan genoemd. De reden van deze ‘negatieve’ benaming en het in vergetelheid raken ervan is het patriarchaat, de wereld die door mannen werd gedomineerd. Lilith wordt genoemd in de Hebreeuwse mythologie. God had haar en Adam tegelijk geschapen (dus niet uit Adam’s rib). Lilith was een krachtige en zelfstandige vrouw. Zij weigerde dan ook Adam’s mindere te zijn en verliet het paradijs. Zij was vrij en autonoom. Dat kwam die de verhalen vertelden niet goed uit. Daarom schilderden zij haar af als een onruststoker.
In 2019 waren er al 24 sterrenbeelden in het Maankwartier aanwezig. De overige 65 komen er nog, maar het geld was op (Huisman vraagt alleen vergoeding van de materiaalkosten). Van die 24 noemt Joos Philippens er in zijn boek Maankwartier. Het Wonder van Heerlen er enkele: de Ossenhoeder, Boötes; de Ethiopische koning en koningin, Cepheus en Cassiopeia, de Griekse held (en hun latere schoonzoon) Perseus, de jager Orion en de Griekse halfgod Herakles (Hercules). Waar ze zich bevinden? Ik heb nog geen idee. Ik denk dat Huisman wil dat we goed gaan kijken. Waarschijnlijk komt u er tijdens een rondleiding meer over te weten.
Oh ja, waarom hebben de vissen handen? Bij elk sterrenbeeld hoort een mythologisch verhaal. Bij de Vissen gaat dat over de Griekse goden Aphrodite en Eros (bij de Romeinen Venus en Cupido). Beide ontkwamen aan een monsterlijke orkaan door in vissen te veranderen en zich onder water te verbergen. Om elkaar niet kwijt te raken bonden ze hun staarten aan elkaar. De Vissen van het Maankwartier zijn niet met de staarten aan elkaar gebonden. Wel lijken zij in een soort omhelzing te liggen, hetgeen past bij de liefde die beide goden vertegenwoordigen. Aphrodite betekent bovendien ‘de uit het schuim geborene’. Zij rees op uit de golven van de zee en was de mooiste van alle vrouwen, blank als het schuim, met een stralende lach, beminnelijk en lieftallig. Ze wordt ook Anadyomene genoemd, hetgeen ‘de opduikende’ betekent. En dat doet het Maankwartier. Het duikt op, verrijst uit de donkerte, uit de tunnel die er vroeger was, uit de donkerte waarin Heerlen zich jarenlang bevond. En het bouwwerk is blank, wit als de verlichte maan. Of het ook beminnelijk en lieftallig is, moet nog blijken, maar de tekenen zijn tot nu toe gunstig.