19 april 2022
Aanwijzing 1: De meest belangrijke Heerlenaar aller tijden?
Aanwijzing 2: Is een andere plek niet beter?
Heerlens grootste zoon
De plaats waar ik naar verwees was de Pancratiuskerk, of het Pancratiusplein. Beiden worden met Pasen druk bezocht. Het laatste zeker als het mooi weer is, zoals afgelopen weekeinde. Het detail is van het Monseigneur Savelbergmonument. Te zien is het bronzen hoofd van misschien wel Heerlense grootste zoon, pastoor Peter Jozef Savelberg. Het monument staat sinds enkele jaren naast de ingang van de Pancratiuskerk. In 1865 werd Savelberg kapelaan in deze kerk. Twee jaar later begon hij met enkele leden van de Franciscaner Derde Orde ofwel tertiarissen (noot 1), een opvang voor wezen en ouden van dagen. Lambert Penders stelde zijn huis beschikbaar.(2) Op 4 oktober 1867 werden de eerste twee mensen opgenomen en verpleegd: en oude man en een 21-jarige jonge vrouw uit Heerlerheide, Maria Josepha Systermans.
Savelberg realiseerde zich al snel dat hij voor het uitvoeren van zijn ’liefdewerk’ mensen nodig had die zich de hele dag aan de zorg konden wijden. Hij begon met goedkeuring van de bisschop een vereniging van religieuzen. Op 21 juni 1872 werden zeven vrouwen als religieuzen ‘ingekleed’. Deze dag wordt gezien als de stichtingsdag van de nieuwe kloosterorde die van de Kleine Zusters van de Heilige Sint Joseph. De eerste die de geloften aflegde was Maria Josepha Systermans. Ze deed dat vanaf haar sterfbed en werd de eerste ‘Kleine Zuster’. Tien jaar later werd de orde door de bisschop officieel als religieuze congregatie erkend.
In 1870 namen Savelberg en zijn mensen intrek in het Claraklooster van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen, die verderop in de Gasthuisstraat een nieuw complex hadden laten bouwen. Dit is het huidige Savelberghuis, Gasthuisstraat 2, ingeklemd tussen het winkel- en apartementencomplex van de Passage en het klooster van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph.