top of page
Homepage modder.jpg

17 januari 2022

Waar_2022_12_05_Romeinse_Zuil_D.JPG

Aanwijzing 1: deze plek heeft te maken met het onderwerp van het kalenderverhaal van week 3
Aanwijzing 2: tijdens de Tweede Wereldoorlog heette het hier 'Germanenheim'.

17 januari 2022

Was het een moeilijke opgave? Voor wie regelmatig in het stadscentrum komt waarschijnlijk niet. Het gladde roestbruine oppervlak is vrij uniek. Het detail is van de voorgevel van de Nieuwe Nor in de Pancratiusstraat. De opening van Heerlens nieuwste muziektempel staat gepland voor 10 maart. Er verschijnt ook een boek met herinneringen aan de ‘oude’ Nor.
Dit is een korte herinnering aan een pand dat voor de nieuwbouw van de nieuwste Nieuwe Nor heeft moeten wijken. Het pand waarin de Winkbülle op 19 januari 1948 hun allereerste vasteloavendszitting hielden en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘Germanenheim’ heette: het Kegelpaleis.
Het adres van dit pand was Emmastraat 7 of 7a. Wanneer de eerste bebouwing plaatsvond is nog onbekend (Hart-Leers twitterde in 2019 dat de gevel uit 1890 zou zijn, maar ik ken hun bron niet). Het eerste gevonden teken van bewoning is een advertentie van 1 april 1913 waarin Felix H. Bloemgarten voor dit adres om een voerman en een dienstmeid vroeg.

Archaeological_site_of_the_Thermenmuseum,_Heerlen_01.jpeg
Sinds juni 1975 zagen bezoekers van 'Het Kegelpaleis' deze muurschildering. Dit 7,5 bij 2 meter grote tafereel was in opdracht van uitbater Piet Cranen door de kunstenaar Hotty gemaakt, als verwijzing naar Romeins Heerlen. Komt ze terug in de Nieuwe Nor of is ze verloren gegaan? Hopelijk hebben we de foto's nog.

In 1928 werd het pand gekocht door bierbrouwerij ‘De Gekroonde Valk’, Laanderstraat 39. Zij maakte er een café-restaurant van. Mede door de lobby van de heer S. Hertzdahl en het feit dat kegelen een zeer populaire sport was, besloot de brouwerij tot de bouw van een ‘groote kegellocaliteitannex vier kegelbanen’ achter het restaurant. ‘De banen (…) zullen worden afgescheiden door een schot, zoodat iederen avond twee clubs afzonderlijk de banen kunnen bespelen.’ De exploitatie kwam in handen van N.V. Van Vollenhoven en ging ‘Het Kegelpaleis’ heetten. Dat bleef zo tot het begin van de sloop van het pand in maart 2019, uitgezonderd de oorlogsperiode toen de naam ‘Germanenheim’ werd gebruikt. Na de oorlog vonden er meerdere verbouwingen en moderniseringen plaats. De H.K.B. vertrok in 1964 weliswaar naar een eigen gebouw in het Eikenderveld, maar ‘Het Kegelpaleis had meer ijzers in het vuur. In de loop der tijd werd ‘Het Kegelpaleis’ een soort multifunctioneel centrum waar niet alleen kegeltoernooien en carnavalszittingen werden gehouden, maar ook kienavonden, ruilbeurzen, reünies, vogelshows, sporten met ballen, vuisten stokken en pijlen, èn popconcerten.
Wanneer ‘Het Kegelpaleis’ definitief zijn deuren sloot, heb ik niet kunnen achterhalen. De gemeente kocht het pand. Zij deed er niets mee, totdat de plannen voor uitbreiding van de Nieuwe Nor kwamen. Dit poppodium was, sinds begin jaren negentig eerst als cultureel café en later als concertzaal, gevestigd in het aangrenzende pand van voormalige ijzerhandel Schmitz en wilde verder uitbreiden. Buurpand ‘Het Kegelpaleis’ was toen al zo verwaarloosd dat van enig behoud geen sprake meer kon zijn.
Anno 2022 herinnert in de Pancratiusstraat (voorheen Emmastraat) niets meer aan het pand waarin veel Heerlenaren en bezoekers van de stad een geweldige tijd hebben gehad. De enige troost is misschien dat dit in toekomst weer gaat gebeuren.

DSC_0163.JPG
Links: 'Het Kegelpaleis' voor de sloop. Hieronder: Op 17 november 1965 speelde de Haagse Indo-rock-band Tielman Brothers in 'Het Kegelpaleis', met als voorprogramma de Kerkraadse formatie 'The Blue Rockets'. (Foto pand: Hart-voor-Heerlen. Foto bandleden: Cor de la Bije, gevonden op: https://redrockdevils.jimdofree.com/the-blue-rockets/)
DSC_0164.JPG
bottom of page