14 februari 2022
Aanwijzing 1: Het detail heeft te maken met de werkplek van de vader uit het kalenderverhaal van week 7
Aanwijzing 2: Doordeweeks ‘treden kinderen het met voeten’
Sluitstuk
Johannes Erens, de vader van Marion, de 75.000e inwoner van Heerlen, werkte als houwer op de Oranje Nassau-mijn III op Heerlerheide (ON III) (aanwijzing 1). Het detail toont de mijnwerkershoofden op één van de twee aluminiumreliëfs (zie foto en bijschrift) De reliëfs zijn deel van een groter geheel. Ze liggen op de speelplaats van basisschool Mijn Spoor in de Rennemig (voorheen De Schacht) (aanwijzing 2)
Op 3 augustus 1973 werden de liftkooien van de ON III voor het laatst naar boven gehaald. In 56 jaar was er bijna 40 miljoen ton kolen geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd regelmatig een jaarproductie gehaald van bijna een miljoen ton. De mijn op Heerlerheide was de productiefste van de Oranje Nassau-mijnen. Uiterlijk week de ON III af van andere mijnen doordat zij geen eigen elektriciteitscentrale en daardoor dus ook geen schoorstenen had. Verder had ze twee paar schachtwielen
Op de plaats waar een tientallen meters dikke betonprop de schacht afdicht, ontwierp de Heerlense kunstenaar Theo Lennartz in 1982 een klein openluchttheater met drie rijen verhoogde zitplaatsen. In het midden is een speelvlak dat de ronde vorm van het schachtwiel heeft. Daarin zijn twee aluminiumreliëfs gelegd. Het ene symboliseert een mijnschacht. Het andere geeft een impressie van mijnwerkers, die in mijnkleding en met mijnlamp in de schachtkooi ondergronds afdalen. Het kunstwerk is naast theater tevens een klein openlucht leslokaal en speelplek. Een functioneel 'sluitstuk'.