19 feb. 1963
Heerlens 75.000ste inwoner
Bijgaande foto komt uit de erfenis van mijn ouders. Het is een carnavalswagen van C.V. de Paljassen uit Schandelen. Een mannetje roffelt op een trommel. Voor hem uit vliegt een ooievaar met een touw in zijn snavel waaraan een baby in luier hangt. ‘D’r 100.000ste’ is op de zijkant te lezen. Op de achterkant van de foto staat geschreven: ‘1/3/68’. Was Heerlen toen op weg naar 100.000 inwoners? Of werd dat streven op de hak genomen? Het was in ieder geval opmerkelijk, aangezien pas vijf jaar eerder de 75.000e inwoner van de Metropool van de Mijnstreek het levenslicht had gezien. Bovendien was eind 1965 het besluit gevallen dat de mijnen werden gesloten. Was zo’n grote bevolkingsgroei dan nog wel te verwachten?
Heerlen was van een dorp met ongeveer 5.000 bewoners in 70 jaar tijd enorm gegroeid. De mijnstad had in die periode heel wat jubileumbaby’s gekend. Op woensdag 20 februari 1963 was dat dus nummer 75.000. Gemiddeld waren er dus sinds de komst van het spoor en de mijnen elk jaar zo’n 1.000 Heerlenaren bij gekomen. Een groot deel van hen werd geboren in de Vroedvrouwenschool. Dat was ook het geval met deze jubileumbaby. Bijzonder was dat het voor het eerst een meisje was: Marion Felicia Hendrina Erens.
Marion werd op dinsdag 19 februari in de namiddag geboren. De kersverse papa Jo, mijnwerkerhouwer op de Oranje Nassau-mijn III op Heerlerheide, kon pas de volgende dag aangifte doen. Daar wachtte hem verrassing. Natuurlijk wisten de medewerkers van de Burgerlijke Stand dat een dezer dagen de nieuwe mijlpaal van 75.000 gehaald zou worden. De burgemeester Van Rooij was dan ook al gewaarschuwd. Vader Erens werd naar de burgemeesterskamer geleid en daar registreerde de burgemeester zijn jongste stadgenote hoogstpersoonlijk. Uiteraard nadat hij vader had gefeliciteerd. ’s Middags ging de burgervader bij moeder en dochter op bezoek en overhandigde hij namens de gemeente een spaarbankboekje met 500 gulden (anno 2022: 1636 euro). Van de Heerlense Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) kreeg Marion een zilveren rammelaar. Het regende de dagen erna geschenken en gelukwensen, van familie, vrienden, collega’s, bekenden en vele Heerlense zakenlieden, waaronder de directie van de Oranje Nassau mijnen.
Andere extra aardige verrassingen waren het bezoek van oud-burgemeester Marcel van Grunsven en dat ook twee andere jubileumbaby’s acte de présance gaven. Dit waren de heer van Birgelen (30.000e) en Jackie Lenoire (70.000e), beiden op 26 november geboren, maar de een in 1919 en de ander in 1958. Zij brachten een fruitmand en bloemen mee.